02 januari 2010

Elefantmannen

Betyg: 4 Monument


Elefantmannen är en film av David Lynch. För er som känner till honom vet ni vad det betyder. För er andra så kan jag kortfattat förklara; det är bra, men obehagligt.

Elefantmannen utspelar sig i London under 1800-talet och handlar om en ung engelsman, John Merrick, som är oerhört vanskapt från födseln. Han "ägs" av den otäcka Mr. Bytes som lever av att visa upp Merrick på olika cirkus- och varietéföreställningar. Dr. Treves, en framstående kirurg spelad av Anthony Hopkins, får tycke för Merrick och tar honom till sitt sjukhus för att undersöka hans tillstånd. Trots att Merrick har det avsevärt bättre på sjukhuset hamnar han ändå i rampljuset på ett felaktigt sätt, som ett missfoster som alla vill titta på men ingen tycker om.

I vanlig David Lynch-anda är filmen i princip hela tiden mycket obehaglig. Hela tiden tror man att någonting hemskt och obehagligt ska hända. Ibland händer det, men oftast händer det inte. Det är detta sätta att berätta på som fascinerar mig. Vad som också var fascinerande är att filmen inte slutade så hemskt som jag trodde, och som den hade potential för.


Ett roligt citat är när man i tidningen beskriver Elefantmannen. ”he is so terrible indeed that women and nervous persons fly in terror from the sight of him”. Det visar på ett tydligt sätt vilken roll kvinnor hade i samhället under den här tiden.


3 kommentarer:

  1. Spännande film verkar det vara. tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Är det inte en rätt gammal film? Eller finns det en annan version av Elefantmannen? Jag minns att jag såg en svartvit film som hade precis den där krypande stämningen, men som aldrig blev katastroffilm. /Eva WB

    SvaraRadera
  3. Den är gammal, från 1980 och svart-vit. Så det är säkert den.

    SvaraRadera