08 januari 2010

Robin Hood: Men in Thights

Betyg: 4 Monument


personer gör så roliga filmer som Mel Brooks. Hans humor passar mig ”som fisken i handsken” och Men in Thights är en av de bästa. Som ni säkert förstår är det en komedi som bygger på Robin Hood. I sann Mel Brooks-anda är den töntigt rolig och helt knäpp. Som exempel kan nämnas karaktärernas namn. Sheriffen av Nottingham heter ”Rottingham” istället. Robin Hoods kompis heter Atchoo, och varje gång han pressenterar sig säger alla ”Bless you”.


Dialogen är också rätt skruvad. Speciellt huvudpersonen Robin Hood har en förmåga att tilltala ”publiken”, dvs. vi som tittar, istället för de i filmen. Det går inte riktigt att förklara utan att man tittar på filmen. Och mot slutet av filmen så sjunger och dansar Robin Hoods ”merry men” vilket är fruktansvärt roligt. (sök på ”Robin Hood: men in thights” på youtube så får ni se)


Ni tycker säkert att det bara är dumt. Och det är det. Men samtidigt finns något ironiskt, mycket genomtänkt. Ett exempel: Prins John har ett födelsemärke i ansiktet som flyttar sig i efter varje scen. Det är dumt, jättedumt till och med och egentligen inte speciellt roligt alls. Men när någon av de andra karaktärerna tillslut kommenterar att hans födelsemärke flyttar blir han helt förskräckt: ”har jag ett födelsemärke?” Då blir det plötsligt roligt!




3 kommentarer:

  1. Tror jag har sett den. Visst har det varit en av dina favoritfilmer under flera år?

    SvaraRadera
  2. ja, jag har länge gillat den.

    SvaraRadera
  3. Haha, den här har vi också sett massvis med gånger hemma hos Brantes. Alla gillade den, mer eller mindre. Somliga mer, som Leo t ex. Men jag gillade den också. Den ÄR rolig. Och underfundig, som du skriver, Martin.

    SvaraRadera