18 januari 2010

The Men Who Stare at Goats

Betyg: 3 Monument

Reportern frågar Lyn Cassady ännu en gång, som om han inte förstått frågan; "So you're a super solider, a Jedi? What's a Jedi?" Det låter kanske inte så kul men när reportern spelas av Ewan McGregor blir det ju väldigt komiskt, då han spelar Jedi-riddaren Obi Wan Kenobi i två utav de sex filmerna om Star Wars.


The men who stare at goats handlar om ett topphemligt projekt i den amerikanska armen som kallas Project:Jedi och går ut på att träna fram soldater som slåss med tanken. Filmen börjar med en textrad som lyder ung. You wont believe how much of this that’s actually true. Det är en komedi, och den är väldigt rolig och dum, men bygger på någon slags verklighet. Rykten om att ryssarna experimenterade med psykologisk krigsföring under kalla kriget har jag hört, men detta handlar istället om den amerikanska armen.


Lyn Cassady, spelad av George Clooney, är en av de avdankade soldaterna som lärde sig ”super krafter” under det hemliga projektet. Han har en komplicerad relation med getter, vilket namnet på filmen avslöjar, och vilket också framkommer mer och mer under filmens gång. Tillsammans med McGregors karaktär Bob reser de genom Irak i tron om att Cassady har ett hemligt uppdrag. Men det visar sig att allt inte riktigt går som planerat.


Den här filmen är väldigt knäpp. Den är knäpp på det sätt att hela idén med filmen är fullkomligt idiotisk; att USA skulle utbilda Jedi-riddare, vars ”mästare” dessutom var en genuin Hippie som förespråkade dans, droger och icke-våld. Men samtidigt så blir resultatet rätt bra, och filmen är egentligen inte alls lika knäpp som idén till den.



4 kommentarer:

  1. Det är kul att läsa det du skriver.

    SvaraRadera
  2. Det låter som en intressant film, den vill jag se! Jag gillar det där att filmen inte är lika knäpp som idén bakom. Det kan bli bra i alla fall.

    SvaraRadera
  3. Marie: roligt att du tycker det, det är kul att skriva

    Jonas: Ja visst, det gillade jag också. Fast filmen är rätt knäpp, framförallt slutet.

    SvaraRadera
  4. Nu har har sett den och förstår vad du menar. Jag tycker att den är intressant som skildring av Irakkriget, där kritiken är förödande mot de amerikanska soldaterna - och när Lyn och Bob befriar en handfull skäggiga män i orangea overaller ur tortyrcellerna och låter dem löpa fritt ut i öknen. Det är nog inte bara jag som kommer att tänka på Guantanamofångarna!

    SvaraRadera