27 december 2009

Da Vinci-koden

Betyg: 3 monument

Spännande, lite långsökt, men intressant som en skildring av den kyrkostrid som bland annat resulterade i reformationen. Dvs är gudsrelationen beroende av den enskilda människans avgörande upplevelser, eller är det traditionen, dogmer och ritualer som är religionens centrum. Tydligt representerar symbolforskaren Robert Langdon (Tom Hanks) den reformerade, liberala kyrkan där en personlig upplevelse av Guds närhet är avgörande och där tolkning tar plats före dogmer. Han kan också, till skillnad från de som slår vakt om traditionen, ganska problemfritt relatera till den kritiska vetenskapen (Ian McKellen som graalforskaren Sir Leigh Teabing) och den agnostiska moderna människan som saknar sina rötter (Audrey Tautou som kryptologen Sophie Neveu), men står ändå i förhållande till dem för något annat. Denna motsättning har inte med de reformerade eller katolska kyrkan att göra, utan går tvärs igenom kyrkofamiljerna, vilket inte riktigt framgår i filmen.

Själva idén med graalen och de teologiska striderna som det berättas om känns platt och blir mest till fria fantasier jämfört med den grundläggande tanken; den enskilda människans relation till Gud, hur gestaltar sig den.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade upplägget som är som en skattjakt. En gåta blir löst och ger en ledtråd som följs, som ger en ny gåta att lösa och en ny ledtråd att följa, som leder fram till en ny gåta ... osv. Jag har inte läst boken, men gissar att den handlar än mer om de olika gåtorna som blir lösta och leder handlingen framåt. Och så gillade jag att Tom Hanks är så osnygg och att hans rollkaraktär och Audrey Tautous inte faller i varandras armar på slutet.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om Tom Hanks karraktär, en riktigt o-snygg typ. Och visst känns det rätt bra att de INTE finner varandra på, så det blir ett sånt där typiskt-slut.

    SvaraRadera