28 september 2009

Mitt liv i rosa


Betyg: 4 monument

I grälla färger och med lätt överdrift av villalivets stereotyper berättas den ganska sorgliga historien om 7-årige Ludovic som helst av allt vill bära klänning och, när han en gång blir flicka, ska gifta sig med grannpojken. Nu är Ludovic ingen flicka, vilket han inte bryr sig om, men alla runt honom gör det. Det är ingen som ser honom som den han är, utan enbart som den han borde vara.

Pastellfärgerna, den lätt absurda skildringena av villaförorten och inte minst den goda fén Pam (en fransk Barbiedocka med fantastiska blonda lockar) blir en sorts berikande kontraster till filmens allvarliga tema om könsidentitet och rätten att själv få välja vem man vill vara. Som en barnvariant av "Pensionat Oskar", eller "Edward Scissorhands" fast med könsöverskridande som tema.

2 kommentarer:

  1. Snygg illustration!
    /Marie

    SvaraRadera
  2. När jag var på förskoleintervjuer i en kommun nyligen förekom en sådan pojke som exempel både i personalgruppen och föräldragruppen - temat var värdegrundsfrågor. Mamman hade inget problem med att pojken gick till dagis i klänning på denna småländska ort, men personalen var lite bekymrad.

    SvaraRadera