29 oktober 2009

Eastern Promises

Betyg: 4 monumnet
Denna oerhört brutala film utspelar sig i London och kretsar kring den ryska (och östeuropeiska) maffian. Filmen börjar med en "Sweeney Todd"-inspirerad scen, där en man blir mördad av sin barberare...ett smakprov på att detta inte är en film för barn. Vilket det inte är.

Filmen handlar om en kvinnlig sjuksköterska, Anna, som försöker leta reda på familjen till ett nyfött barn vars mamma dött på sjukhuset under förlossningen. Mamman går inte att identifiera, och det enda som hon har en är dagbok på ryska.

Anna försöker spåra mammans historia utifrån dagboken, och hamnar i kontakt med den ryska maffian, och en av dess högt uppsatta "bossar". Först blir hon mycket trevligt bemött, men när hon börjar inse vad dessa gansters har gjort dras hon in i en soppa av hotelser, våld och kidnappning. Hon inleder ett minst sagt komplicerat förhållande med en av maffiabossens hantlangare, Nikolai, som även är en av filmens huvudpersoner. Han spelas för övrigt av Viggo Moternsen, som är mycket bra i denna film.

Den här filmens värde ligger i gestaltningen av den ryska maffian, och relationen mellan maffian och Anna (och hennes familj). Alla ryska accenter är också ett plustecken. En varning dock; det är en mycket obehaglig film. En hel del våld och hemska scener vilka antagligen ska gestalta den ryska maffians brutalhet, och visst är det effektfullt. Man blir verkligen rädd, och arg på Nikolai och hans kumpaner vars kvinnosyn är fruktansvärd. Men samtidigt tycker man igenom hela filmen om just Nikolai, utan att egentligen förstå varför. Mer kan jag inte säga, då det avslöjar för mycket.

2 kommentarer:

  1. Det låter intressant. Särskilt det faktum att man tycker bra om en person som egentligen är skrämmande och otäck. Men det är ingen film för mig, förstår jag på din beskrivning.

    SvaraRadera
  2. Det är nog sant...jag tror att du inte skulle gilla den.

    SvaraRadera