08 december 2009

Wall-E

Betyg. 4 monument

Sällan har man väl skådat en robot med så mycket mänskliga känslor och uttryck. Med så mycket kreativitet och konstnärlighet. Början av den datoranimerade filmen är klart bäst. Jorden efter undergången är full av skräp och reminiscenser av mänskligt liv. Wall-E plockar upp en rostig navkapsel som kan användas som tamburin i hans dans. Han (för jag tror att det är en "han") bygger en skulptur av sin nya vän Eva där det enda egentligt utmärkande i hennes väsen, hennes blå lysande ögon, är tydligt markerade. Wall-E är full av lekfullhet och allvar och med hans hjälp börjar den utarmade Jorden att blomstra på nytt. Vägen dit är tekniskt fulländad, både vacker och sorglig, och fylld av robotar med tusen gånger mer personliga egenskaper än människorna. Att filmen trots den lysande starten ändå "bara" får fyra monument beror nog främst på att fortsättningen inte lever upp till upptaktens genialitet. Men när eftertexten rullar och konsthistorien skildras med några få animerade bilder, då är det lysande igen.

3 kommentarer:

  1. Som teolog kan man känna igen skapelseberättelsen, där Eva har sin plats; namnet har med leva, levande att göra. Men också berättelsen om Noa och duvan som fann en grönskande kvist. Eva är i filmen vit som en duva och kan flyga. Mer långsökt blir Eva den som inom sig bär frälsningen, dvs en mariafigur - där den spirande plantan förvaras i hennes inre. Dock förvarar Wall-E den också i sitt inre vilket ger en mer queer tolkning av evangeliet. Hur som helst så kan amerikanska filmskapare sina bibelberättelser!

    SvaraRadera
  2. Det är en spännande berättelse på många plan. Jag slogs också av att även Wall-E bär livet, i form av plantan, i sitt inre. Men scenen där de for runt i rymden och brandsläckaren aldrig slutade spruta, tyckte jag var rätt pinsam. Kan du se något bibliskt även iden?

    SvaraRadera
  3. När jag såg Wall-E tyckte jag lika som recensenten, dvs. att början är alldelse lysande, men att det sen blir mindre bra.
    Jag skulle helst sett att filmen var en kortfilm, och då bara var den försa bite med Wall-E som åker runt i den post-apokalyptiska staden...

    SvaraRadera