29 november 2010

Män som simmar

Betyg: 4 monument

Den här filmen är precis som Allt flyter, men på riktigt. Det är Stockholms konstsim herr:s historia, dvs berättelsen om några medelålders män som bestämmer sig för att starta ett konstsimlag tillsammans. Jane Magnusson, som skrev manus till Allt flyter finns med även i Män som simmar. Och det finns många fler paralleller. Men vid en jämförelse är det Män som simmar som tar hem flest poäng. Där Allt flyter mest handlade om några olika manstypers svårigheter i livet och deras försök att träna konstsim, går Män som simmar djupare (!) och berör på ett mer allmänmänskligt plan. Hur finner man sin plats i livet? Hur kommer man in i en gemenskap i ett nytt, främmande land? Och det viktigaste - hur hittar man den där svåruppnådda timingen (synkningen) som alla lag eller arbetsgrupper så väl behöver för att bli bra? Män som simmar är dokumentärfilm när den är som bäst. Den är både snyggt berättad och ger perspektiv på livet.

Bonuslänk: musikvideon till filmen, Tillsammans i världen på rygg.

3 kommentarer:

  1. Det är något både vackert och lite sorgligt över de mestadels tomma ytorna i simhallen där de tränar. En fyrtioårskrisens arkitektur. I simhallen i Milano är det helt annorlunda, men det beror naturligtvis på att det är VM och publik, men också på att krisen på något sätt är bemästrad.

    SvaraRadera
  2. "Fyrtioårskrisens arkitektur" - där fick du allt till det.
    I simhallen i Milano är det ruggigt spännande. Ytterligare ett exempel på att detta är en mycket vä berättad film, både bildmässigt och innehållsligt.

    SvaraRadera
  3. Låter spännande, den gick på Doc Lounge här i Lund/Malmö för någon vecka sedan, men jag kunde inte gå då. Trist, men det får bli en annan gång.

    SvaraRadera