13 mars 2010

X - Men: Wolverine

Betyg: 2 monument

En sorts biografi för att vi ska förstå varför Wolverine (huvudpersonen i X-men serierna/filmerna) är som han är, varför han är så bitter och så präglad av att hämnas. Men vi förstår inte. Inte jag i alla fall. Historien är alldeles för fragmenterad. Visst, han har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet och där finns en storebror som också är mutant och som har otäcka naglar, men mer förklaras inte. Mer än att han och brorsan är med först i Amerikanska inbördeskriget sedan i Första och Andra världskriget samt att de kommer i konflikt med varandra under Vietnamkriget. Hämnd och död följer deras relation sedan och allt avslutas på Three Mile Island (där det kärnkraftshaveri som möjliggjorde en svensk folkomröstning om kärnkraften, ägde rum) med amerikanska arméns hemliga avdelning som extra elaka skurkar. Här bjuds alldeles för lite av den charm som de andra X-Men filmerna har; de olika mutanternas egenskaper som piggar upp filmernas annars ganska enkla händelseförlopp.

Bästa repliken är när en av de amerikanske generalerna vädjar till Wolverines patriotism och han svarar lakoniskt: "I'm canadian." Och just i scenerna från den canadensiska skogsindustrin är filmen som bäst.

1 kommentar:

  1. Jonas, det här var ju ett jättebra inlägg! Jag vill nästan se den här filmen som visas på TV4 ikväll, fast det inte alls är en typ av film som jag brukar gilla.

    SvaraRadera