06 juni 2010

The Informant

Betyg: 3 monument

Det är något speciellt med slipsarna, alla har randiga, ganska stela slipsar, utom Mark Whitacre (utmärkt spelad av Matt Damon) vars slipsar är vilda och oregelbundna i mönstret. Kanske är det så med honom också. Till en början tycks han tillknäppt och ganska tråkig, men det visar sig att det inte riktigt är så. Det är mycket som inte riktigt är så som Mark Whitacre säger och det är väl filmens idé - en sorts gestaltning av lögnen och en lögnare som oftast själv tror på det han hittar på. Men på en punkt ljuger han inte - det pågår en kartellbildning med justerade priser på majsstärkelse, eller något liknande (därav den något vedervärdiga bilden) inom livsmedelsindustrin i USA och Mark Whitacre sätter hela sin framtid på spel genom att avslöja den.

Det är egentligen inte så spännande, men rätt underhållande när man inser att Mark Whitacre inte är den man trodde från början. Men vi får aldrig någon riktig förklaring till alla lögner, de bara kommer och vi förstår inte riktigt varför.

Bäst är Marks berättarröst med vardagliga kommentarer om allt mellan himmel och jord som inte alls har med filmens handling att göra och den helt malplacerade filmmusiken - så bra just för att den inte passar alls!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar