07 juni 2010

Kick-Ass

Betyg: 4 Monumment

Kick-Ass är en film som till stor del är helt galen. Den är oerhört rolig, utan att ha en massa tydliga skämt och one-liners, det är mer stämningen som är kul. Fast egentligen är det väl mest sorgligt. Till exempel karaktären Hit Girl, en tjej på typ 9 som är världens dödsmaskin och hugger av ben och spetsar elaka män till höger och vänster. Det är så absurt att det blir kul, men det är ju bara tragiskt och hemskt egentligen. En 9årig flicka ska inte mörda personer, även om de är dumma. Dessutom är hennes pappa (spelad av Nicolas Cage) en hämndlysten, vapentokig ex-polis som är oerhört våldsam.

Det är ju mest bara tragiskt, men i stämningen som filmen har så blir det så absurt att det blir kul. Och faktiskt (och kanske tyvärr) så är våld på film ibland riktigt bra, och snyggt. Varför är svårt att förklara, men det är lite samma som i Tarantinos två filmer Pulp Fiction och Reservoir Dogs. De är oerhört våldsamma, men samtidigt väldigt bra och just "snygga". Kick-Ass är inte i denna klass, men ändock en sevärd film. Om man gillar superhjältar, uppskattar ironi och klarar av onödigt övervåld. Det ska dock tilläggas att i jämförelse med t.ex. Reservior Dogs så har Kick-Ass väldigt många fina och varma scener också, vilket gör att den inte alls är lika tung, utan tvärt om är en film som är ganska mysig. Trots mycket (onödigt) våld.

1 kommentar:

  1. Jag håller med om det sorgliga. Feel-bad var känslan efteråt. Jag tror att jag skulle ha gillat idén i ett seriealbum, men när det blir film med levande människor så är det svårt att se vuxna gangsters slåss på allvar mot småflickor, även om barnet segrar. Kanske handlar det om ironi och blinkningar åt både Tarantino och seriekulturen, men jag är tveksam...

    SvaraRadera