12 januari 2019

Grace of Monaco


Betyg: 3 monument

Det är början av 1960-talet och Grace kan omöjligt fortsätta sin filmkarriär nu när hon är furstinna av Monaco. Men livet utan arbete är enahanda och ger henne inte så mycket stimulans, i alla fall inte innan hon inser att även furstinna är en roll att spela.

Nicole Kidman gestaltar Grace, och filmen handlar om att byta ett liv mot ett annat, en roll mot en annan, och de svårigheter det innebär. Fint att porträttet av Grace får handla om en människa med både goda och mindre goda sidor, och om svårigheten att passa in i ett främmande sammanhang. Att Grace av Monaco dog en dramatisk död vet vi, men innan dess levde hon ett liv, och det är några år av det livet som filmen tar fasta på. Dödsolyckan finns bara med som en antydan i filmens inledning när en bil i alldeles för hög hastighet kör nerför de vindlande serpentinvägarna.

Kanske inte världens bästa film, men klart sevärd och delvis även berörande. Bäst är förstås de fantastiska vyerna över Medelhavet och de snygga 60-tals klänningarna och frisyrerna (fast bilden ovan är från 1956, när Grace fortfarande var skådespelare).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar