29 november 2009

James Bond - Quantum of Solace


Betyg: 3 monument

James Bond är James Bond är James Bond är James Bond. Börjar med biljakt, sedan jakt på hustak i Sienna där tegelpannorna flyger åt alla håll, biljakt igen, kort denna gång, båtjakt, före det mycket kort motorcykeljakt och så jakt med flygplan och helikoptrar. Jag förstod inte riktigt all intrig, men det var mycket spännande oftast.

Intressant att notera; USA-kritiken - filmen är gjord innan Obama blev president - där amerikanerna är bad guys och håller skurken under armarna och därmed förtrycker de fattiga lantarbetarna i Bolivia. Men det intressantaste för en teolog är det centrala motivet i filmen: den klassiska motsättningen mellan hämnd och förlåtelse som det uttrycks i gamla och nya testamentet. I en central scen i Port au Prince där en av Bonds vänner blir skjuten så säger den döende vännen: -Du måste lära dig förlåta och du måste förlåta dig själv. Ett nytestamentligt budskap till en man som är helt fast i det gamla testamentets hämndtanke: öga för öga och tand för tand. Och det är också här som filmens titel kommer in. Quantum of Solace = ett mått av tröst. Det är som att filmen vill säga att tröst och förlåtelse hänger intimt samman. En god tolkning av evangelium.

3 kommentarer:

  1. Och en god tolkning av en halvbra film. Själv njöt jag mest av det vackra filmfotot och det maffiga ljudet.

    SvaraRadera
  2. Tänk att man kunde få in så mycket filosofi i JB, det gäller att se saker med nya, fräscha ögon!
    Eva WB

    SvaraRadera
  3. För att förtydliga. James Bonds rastlöshet och rotlöshet, bottnar i hans starka hämndbegär. Det är nog egentligen det som driver honom över mer än halva jorden på jakt efter olika skurkar. Hans vän har begripit och försöker få honom att förstå. (Som kontrast till Bonds rotlöshet har vännen ett hus där han bor). Dock begriper inte Bond någonting och det slutar med en väl genomförd hämndaktion - och alltså slutar det inte...

    SvaraRadera