26 februari 2022

Ugglor i mossen

Betyg: 3 monument 

Det börjar oerhört snyggt. En liten pojke smyger med sitt leksaksgevär bland höstlöven, så hörs tre skott! Sedan börjar komedin. En välansad och snyggt klädd herre ligger utsträckt mitt på en kulle bland bländande höstlöv. Han visar sig vara död och alla som bor i närheten tror, av olika anledningar, att de dödat honom. Så, för att slippa undan anklagelserna för mord begraver de honom - och gräver upp honom - och begraver honom - och gräver upp honom... 

För att förstå humorn behöver vi originaltiteln "The Problem with Harry". Problemet är inte att han är död, det är det ingen som egentligen bryr sig om, utan problemet är att kroppen ligger alldeles för offentligt och måste på något vis hanteras. Så är också slutvinjetten det bästa i hela filmen: "The problem with Harry is over".

Snygga repliker, en ung Shirley MacLaine och en fantastisk byteshandel: en groda mot en död kanin, en död kanin mot två blåbärsmuffins ... Men också en travesti på Saligprisningarna och en diskussion om människan som Guds medhjälpare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar