13 februari 2022

Klockan klämtar för dig

Betyg: 3 monument

I grunden en film om motsättningar. Motsättningen mellan fascisterna och republikanerna under Spanska inbördeskriget, motsättningen mellan Pablo som leder motståndsgruppen i bergen och "el inglés" som dyker upp med order att spränga den lokala bron, motsättningen mellan nuet och framtiden, motsättningen mellan realism och idealism.

En amerikansk sprängexpert (Gary Cooper = "el inglés") får av den republikanska arméstaben uppdrag att spränga en bro som en förberedelse inför de republikanska styrkornas stora offensiv. Som amerikan tas han emot med viss tvekan av den lokala milisen, men där finns också Maria (Ingrid Bergman) som trots sin akuta erfarenhet av sexuellt våld förälskar sig i honom. Det blir en maktkamp mellan "el inglés" och gruppens ledare, men än mer en kärlekshistoria mellan "el inglés" och Maria. Men genom all maktkamp och kärlekstrevanden så står Pablos kvinna Pilár för realismen och en enastående rollprestation - som också gav en Oscar. Det är hon som räddar filmen med sin självklarhet, sin styrka och sin sårbarhet. 

Titeln är hämtad från 1600-talsteologen John Donne: varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar