16 april 2019

Svart Narcissus

Betyg: 3 monument

En brittisk nunneorden i Indien får ett fallfärdigt palats högt bland Himalajas berg i gåva av en excentrisk lokal furste. En alltför ung syster blir priorinna och med sig får hon några väl utvalda systrar för att kunna bygga upp palatset till ett sjukhus och en skola (palatset var en gång platsen för furstens pappas harem.) Det går så där bra. Relationen sinsemellan systrarna och mellan systrarna och de infödda (inklusive den engelske hjälten i alltför korta kortbyxor) står i centrum medan vi rör oss mot katastrofen. Katastrofen handlar lika mycket om mänsklig svaghet som om systemets orubblighet.

Fantastiska panoramavyer, snygga kulissberg, blommande azalea, rhododendron och magnolia, men ganska stolpigt och teatralt spelat. Här förekommer en antydan till en modern vardagsteologi, men mer av konservatism och en ålderdomlig syn på både kvinnor, icke-européer och barn.

Bästa repliken är när priorinnan vill få bort den helige mannen: "What would Jesus do?" (WWJD) Hon besinnar sig och inser sitt misstag. I grund och botten en klok kvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar