15 februari 2016

En god hustru


Betyg: 5 monument

En gripande serbisk film. I fokus är en femtioårig hemmafru Milena i en liten stad några mil från Belgrad. Hon bor i en vit pampig villa, har en trygg byggmästare till make, en dotter i Belgrad och två tonårsbarn snart på väg från hemmet. Utanför hemmet är det en vänkrets av par där männen hållit ihop sedan inbördeskriget på 90-talet. Det är en rå jargong mellan dem i vardagsrummen medan kvinnorna umgås och skrattar i köken.


När Milena städar en dag hittar hon en videofilm där hennes man tillsammans med vännerna klädda i uniformer avrättar fyra obeväpnade civila. Hon orkar inte riktigt se det hela. På TV pratar en advokat om vikten av att tala om och få rättvisa kring krigsbrotten under kriget. 

Milena får reda på att hon har cancer och måste opereras. Hon ber i kyrkan, hon berättar för familjen. Vid en begravning av en av männen, citerar prästen bibelns ord om att vinna världen och förlora sin själ. Milena ser färdigt videofilmen. När hon sedan är på väg till sjukhuset för operation passerar hon advokatens kontor och lämnar in videokassetten. Själva filmen slutar på operationsbordet när hon ligger sövd. 

Så enkelt och starkt kan en avgörande livsresa skildras. Vad som är orsak och verkan är det inte helt enkelt att förstå, men det känns bara så rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar