18 december 2011

The Eagle

Betyg: 3 monument
Vi befinner oss i det romerska Brittanien år 140. Hadrianus mur har relativt nyligen blivit färdigbyggd som en nordlig gräns för imperiet och som skydd mot de fientliga skotska stammarna. De underkuvade britterna hitom muren gör ständigt uppror mot den romerska ockupationen, men med sin överlägsna disciplin och organisation sitter romarna säkert vid makten.

Det är soldaternas moral som gäller; heder och ära och då främst Roms ära och den enskilde soldatens heder.

I jakten på den försvunna nionde legionen och dess standar (det är det som är själva titelns örn) får vi följa med på ett spännande äventyr bortom muren in i det vilda höglandet med målade krigare, stolta sälmän och förvildade legionärer - dessutom ställs relationen ockupant - underkuvad både upp och ner och på sin spets. Det är välgjort och spännande - men ack så trist då det i princip helt saknas kvinnor.

3 kommentarer:

  1. Hadrianus mur har jag gått på! Var det här en film ni hyrde?

    SvaraRadera
  2. Märkligt med denna gräns så långt från det som var riktes mittpunkt. Man kan fundera över hur de stod ut, de soldater som var satta att vakta det som nog mest var ett öde hedlandskap - men det är klart idag vaktar unga svenskar det som mest kan uppfattas som öde landskap i Afghanistan. Världen förändrar sig inte så mycket. Jo, filmen har vi hyrt som nästan alla andra filmer vi ser. Film är bäst i soffan!

    SvaraRadera
  3. Anders Ehnmark skriver om romarrikets gränsuppfattning: "Samtidigt är gränsen den linje där barbariet och civilisationen möts./.../ Det var ju också romarnas idé: gränsen hette på deras språk limes och flyttade sig den också. Här kultur, där natur (men som sagt bara en annan kultur), här trädgården, där vildmarken." i essän "The Oregon Trail" i samlingen Frihetens rike: om det roliga.

    SvaraRadera