28 november 2011

Gentlemen Broncos

Betyg: 2 monument

Det finns en speciell genre amerikansk film som är svår; osmakliga filmer om udda pojkar där skämten mest handlar om kiss och bajs och spyor, där sex nämns ofta men aldrig förekommer. Samtidigt som de har en viss charm som upprättelsefilmer för loosern, nörden, den udda grabben i den urtrista amerikanska småstaden. Bara det är nog en klassisk amerikansk litterär förlaga - "from rags to riches" och upprättelse av småstaden. Många seriehjältar har den bakgrunden, och många seriemagasin läses nog av just de grabbarna...

Här handlar det om Amerikansk SF-miljö, med usla stories, ännu sämre filminspelningar, självgoda SF-författare och hängivna fans. I sig en ganska intressant miljö. Men det fåniga tar tyvärr över. Det är som att man inte litar på berättelsen - vilket kanske i just det här fallet är klokt!

Ändå finns det ett försonande drag över relationen till den helt genompinsamma mamman. Hon är trots allt den som reder ut allt och hon får sin upprättelse på slutet. Det är vackert, mycket vackert!

Lika vacker är inledningens exposé över gräsliga SF-omslag. Bara det sevärt!

1 kommentar:

  1. Och du har ju verkligen lyckats hitta en strålande illustration till filmen. Ett omslag som kunde ha varit med i inledningens expose (vet inte hur jag får till accenten på den här mackapären).

    SvaraRadera