19 februari 2020

Remember

Betyg: 4 monument

Det är en bra berättelse om mannen med demens som ger sig ut för att hämnas sin familj som mördades i Auschwich under kriget. Han vet stundtals inte vem han är, eller var han är, eller varför han är där, men i necessären har en en skarpladdad pistol och ett telefonsamtal bort finns den som satt honom på spåret. Det blir en hämndodyssé på jakt efter mördaren - problemet är att det finns fyra personer som bär samma namn och han vet inte vem av dem som är den skyldige.

Det är fint filmat och välspelat i täta, enkla scener där det nästan alltid finns ett ansike i bild. När vi kommer till slutet blir det tydligt varför det varit så viktigt. Ansiktet och rösten säger vilka vi är, vem vi har varit en gång - inte bara dem vi utger oss för att vara, eller tror vi är.

Wagner, Mendelssohn, Moszkowski spelar in, liksom hämndtanken i 2 Mos 21:24. Men det ger en dålig smak i munnen efteråt. Varför var det nödvändigt att följa Tjechovs tanke? Bara för att det finns en pistol behöver den inte avfyras, inte fyra gånger i alla fall. Sanningen är förfärlig nog, ingen skulle behöva dö för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar