02 april 2011

Charlie Wilson´s War

Betyg: 4 monument

Krig och cynismer, arrogans och kommunisthat. Det är 80-tal och Sovjetunionen ockuperar Afghanistan. CIA har en minimal budget för att stödja Mujahedin som bekämpar ryssarna (de som förmodligen senare blir Al Quaida och talibaner). Charlie Wilson, amerikansk kongressledamot med en stor aptit på kvinnor och whisky, inser att det avgörande slaget mot kommunismen står i Afghanistan och lyckas öka CIA-insatsen och vapenleveranserna till Mujahedin så att ryssarna tills slut ger upp ockupationen. Det är ett cyniskt spel med kommunisträdsla som grund, men väcker intressanta tankar om demokratins gränser. Charlie Wilson är både en skitstövel och en mycket engagerad politiker som drivs av sin övertygelse.

Det är lysande skådespleri som bara förstärks av de dokumentära inslagen. Bäst är Philip Seymour Hoffman som CIA-agenten Gus Avrakatos - hans utskällning av sin chef i filmens början är strålande underhållning.

Det märkligaste med filmen är att den bygger på en sann historia - vilket gör både cynismerna och arrogansen mycket värre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar