06 augusti 2010

Collateral

Betyg: 4 monument

Los Angeles. Mycket bilåkande. Mycket skjutande. Mycket prat om vad som styr oss i livet, om vi har möjligheter att påverka eller inte, om vi är ointressanta som människor, eller om varje människa har ett värde. Yrkesmördaren Tom Cruise möter den dagdrömmande taxichauffören Jaime Fox. Tillsammans åker de på en mer eller mindre frivillig Odyssé genom staden med fem uppdrag - alla med dödlig utgång. Ibland känns det som om de är olika sidor av en och samma person; en cynisk, ond (Tom Cruise) och en naiv, god (Jaime Fox). I slutscenen blir de en person som är hel, som kan härbärgera både det onda och det goda inom sig - hoppas vi. En sorts psykoanalytisk analys av en i genren mycket bra actionthriller med lysande skådespeleri.

Bäst är ändå soundtracket och snacket om Miles Davis på jazzklubben. Värst är Tom Cruises skäggväxt, måste var filmhistoriens fulaste.

1 kommentar:

  1. Jag gillar att du berättar vad du tycker bäst om med filmerna du ser. I det här fallet låter även det värsta (Cruises skäggväxt) som något som skulle kunna göra filmen sevärd. Men actionthriller är inte min typ av film, så det får vara.

    SvaraRadera