17 augusti 2009

Yamakasi

Betyg: 4 monument

Yamakasi, Storstadens Samurajer, är ett gäng på 7 killar som lever i en av Paris förorter. De är utövare av Le Parkour, ett slags akrobatiserande i storstadsmiljö. Ungefär som att åka skateboard, fast utan en skateboard. Filmen börjar med att de, tidigt en morgon, klättrar upp längs ena fasaden av ett 24-våningshus, för att från taket titta på soluppgången.

Filmen är lite av en Robin Hood-Story. En liten pojke från samma område som killarna, råkar ut för en olycka efter att ha försökt härma dem. Pojken, som har ett medfött hjärtfel, behöver ett nytt hjärta inom 24 h, något som kostar 400 000 franc. Då pojkens familj inte har de pengarna lovar Yamakasigänget att hjälpa till. Tillsammans med en 8:e kompis använder de sina akrobatiska kunskaper för att stjäla pengar från ett antal rika läkare. Dessa läkare sitter alla i samma styrelse som är ansvariga för pojkens nya hjärta. Killarna i Yamakasigänget tycker att de med gott samvete kan stjäla pengar från dem, då pengarna för att "köpa" det nya hjärtat ändå i slutända hamnar hos dessa styrelsemedlemmar.

Samtidigt som detta har den lokala polischefen satt in extra resurser för att stoppa de fasadklättrande förortskillarna. Det resulterar i att Yamakasigänget får både tiden och polisen emot sig, medan de försöker samla ihop tillräckligt med pengar för att rädda den lilla pojken.

Filmen är mycket bra, framförallt på grund av 4 saker:
1. Den utspelar sig i Paris och dess förorter och är helt på franska vilket ger en passande stämmning.
2. Killarna är sjukt duktiga på Le Parkour, och det är häftigt att se de hoppa mellan hustaken.
3. En av killarnas kusin är polis och försöker att få gänget att hjälpa pojken utan att stjäla och bryta mot lagen. De diskussioner som uppstår, och motsättningen mellan poliserna och förortskillarna är intressant.
4. Filmen har en humoristisk touch, samtidigt som den tar upp allvarliga ämnen som när det är moraliskt OK att stjäla, eller varför en liten pojek måste betala 400 000 franc för att överleva.

De sju förortsakrobaterna i Yamakasigänget

Martin

2 kommentarer:

  1. Om ni vill läsa mer om Le Parkour:
    http://www.le-parkour.se/1162

    SvaraRadera
  2. Kul att du börjat skriva på bloggen!
    Och kul att läsa det du skriver om en film som jag hade glömt att jag sett. Det märks att du tycker om den!

    SvaraRadera