05 maj 2023

Ride Like a Girl

Betyg: 4 monument

Michelle Payne

Allt handlar om hästar; all lek, allt arbete, alla samtal i den stora familjen Payne där de tio barnen alla på ett eller annat sätt sysslar med hästkapplöpning. Allt handlar om hästar ... och om den alltför tidigt döda mamman. Michelle som är yngst minns henne inte, men bestämmer sig redan som barn att hon ska vinna Melbourne cup, vilken är ett av världen mest prestigefyllda hästlopp och när hon sitter i sadeln och grindarna öppnas inom några sekunder, sänder hon en bön till mamman och storasystern som föll av sin häst och dog.

Det är lika naturligt med böner som med hästar i familjen. De är alla katoliker och har gått hos nunnorna i skola - nunnorna som satsar sina samlade småpengar på att Michelle ska vinna cupen. Filmen följer Michelles väg från förtvivlan, hetsbantning, allvarliga fallolyckor, utsatthet och förakt från manliga jockeys till hennes seger som blir historisk och grundar sig i en alldeles kolossal evishet, som hon har efter sin far.

Bäst är när nunnorna ska fixa med den mobila tv-antennen när de ska se på hästkapplöpning i skolan (som vi såg Stenmark) och så förstås hennes bror, Stevie Payne som spelar sig själv: Australiens bästa hästskötare - med Downs syndrom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar