23 maj 2023

Jagad över haven

Betyg: 3 monument

Det är svårt att skildra moderna sjöslag, fartygen ligger långt ifrån varandra, ingen ger sig på någon dramatisk äntring, istället är det långskjutande kanoner som är de effektiva vapnen. Vi ser knappast fienden, hör krevaderna slå ner och ser vattenpelare runt om skeppen och då och då en träff så pansarplåten ryker. Det är svårt att göra film av det och resultatet blir ganska spänningslöst.

Ett tyskt så kallt "Pocketship" jagar brittiska handelsfartyg i södra Atlanten i Andra Världskrigets absoluta inledning. Några brittiska jagare lyckas komma i strid med henne strax utanför Uruguays kust. Det tyska skeppet söker nödhamn och diplomatin ger henne endast 72 timmar i hamn innan hon måste ge sig av igen. Under den tiden hinner britterna sätta en djärv plan i verket vilken slutar med tysk katastrof. 

Det mest intressanta är att även skeppen förekommer på listan över skådespelare, det tyska skeppet Graf Spee spelas av ett amerikanskt fartyg. Annars en skeppspräst i aktion, en rar trumpetare och en rosenkrans som plockas fram i nödens stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar