11 juli 2022

Liljorna på marken

Betyg: 3 monument

Med en tydlig utgångspunkt i Matteusevangeliet 6:26-28 (om "liljorna på marken") utnyttjar en grupp tyska nunnor en välmenande svart hantverkare. Han försöker stå emot och begär om och om igen betalt för sitt arbete, men de nonchalerar saken och litar på att Gud har sänt honom och att de därför kan utyttja honom som de vill. Som baptist kan han sin Bibel och försöker argumentare utifrån Lukas 10:7 om att "arbetaren är värd sin lön", men abedissan svarar med Matteus 6:26-28 och han får ge med sig. 

Det blir en ganska ynklig teologi av detta; att en människa får lov att utyttjas i Guds namn. Om vi dessutom lägger till en nedvärderande syn på mexikaner så är det enbart Sidney Poitiers förtjänst att filmen får godkännt. Han spelar mycket bra, ärligt, naivt och med stor värme.

Sången tar mycket plats - särskilt när nunnorna sjunger en spiritual från baptistförsamlingen (filmens ledmotiv) De scenerna är nog de bästa samt, förstås, en del lakoniska kommenater som "katolsk frukost" men "aldrig före mässan". Annars handlar det kanske mer om språk än om teologi, egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar