26 juli 2022

Silverton Siege

Betyg: 3 monument

Det är 1980-tal och några av ANC:s sabotörer hamnar i en fälla och söker skydd i en banklokal där de tar ett tjugotal personer som gisslan. Först förhandlar de om sin egen frihet för att gisslan ska friges, men efter att den sydafrikanska polisen lurat dem en gång så övergår de till att förhandla om Nelson Mandelas frihet istället. Det lär vara från och med denna händelse slagordet "Free Nelson Mandela" först tog fart på riktigt.

Nu är detta en spelfilm som endast bygger på verkliga händelser i inledningen. Här blir slutet en hjältemanifestation kryddad med vapenromantik, medan det i verkligheten mer handlade om martyrskap. Det är stundtals spännande, välspelat och en - vad jag förstår - reell skildring av vad apartheidpolitiken gjorde med människorna och samhället. Obehalig i sin grymhet när den ene polisofficeren säger till den andre: "Så du menar på fullt allvar att terroristerna där inne är människor!" och tyvärr aktuell, ständigt aktuell.

Bäst är alla språk som blandas; zulu, afrikaans och engelska och den uppriktiga bön som prästen i gisslan ber tilsammans med de andra där de sitter livrädda, på golvet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar