02 mars 2022

Ung och oskyldig

Betyg: 3 monument

Det börjar med ett dramatiskt gräl där åskan dundrar i bakgrunden, Vi kastas rakt in i det, sedan en kort scen i nattligt regn och så börjar filmens handling med att en ung kvinna spolas upp på stranden. Hjälten ser henne ligga i vågorna och rusar ner från strandklipporna för att finna henne död. När han springer efter hjälp ser två andra unga kvinnor honom och utgår från att han har mördat henne - scenen när de anklagar honom föregås av ett sekundkort inklipp av skriande måsar - ytterst elegant gjort!

Filmens handlar sedan om hur han ska kunna rentvå sig själv från misstankarna om mord. Ett typiskt Hitchcock-tema: den oskyldigt anklagade som jagas av rättvisan. Och grälet? Jo, det uppdagas inte förrän på slutet varför vi fick bevittna det. Snyggt komponerat.

Vi får var med på barnkalas, men roligast är luncherna hos polischefen med alla hans söner i olika åldrar och deras storasyster, tillika filmens hjältinna. Här avslutas bordsbönen med ett uppkäftigt okej som substitut för hebreiskans amen. Egentligen inget helgerån då de betyder ungefär samma sak, dvs låt det bli så/låt så ske. Svårast är blackfaceorkestern som spelar vid upplösningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar