06 mars 2022

Topaz

Betyg: 3 monument

Kubakrisen står för dörren. Amerikansk underrättelsetjänst tar hjälp av en fransk medborgare för att kunna avslöja ryssarnas planer på att placera missiler på Kuba. De kubanska revolutionärerna har stora skägg, enkla uniformer och röker cigarrer hela tiden. De amerikanska agenterna är lite klumpiga men opersonliga, medan fransmännen är mer udda personligheter, förutom vår hjälte André Devereaux, som är en alldeles oklanderlig hemlig agent som tjänar både Frankrike och USA. Oklanderlig och ganska tråkig. Skurkarna är mer spännande och komplexa. 

Det är roligt att Fidel Castro spelar sig själv och att den avhoppade ryssen spelas av Per Axel Arosenius, en i Sverige ganska okänd svensk filmskådespelare. Annars är nog de amerikanska bilarna snyggast, och så förstås, korset av blommor som Philippe Dubois lägger sista handen vid i blomsterhandeln. Det är också ganska roligt att allt börjar i Kongelige dansks fabrik i Köpenhamn.

När kameran filmar händelserna från hög höjd skapas scener som visar att Hitchcock ligger bakom, men mestadels är det ganska traditionellt gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar