26 januari 2022

Värdshuset Jamaica

Betyg: 3 monument

En klassisk äventyrsberättelse om stormar, karga klippor, läskiga pirater, eleganta skurkar och snygga hjältar och hjältinnor. Många skuggor som rör sig i natten och opålitliga gentlemen. Inte så mycket Hitchcock som jag hade hoppats, men slutscenen då skurken avslöjas utspelar sig på den högsta möjliga höjden i sammanhanget och pekar mot andra slutscener på hög höjd i hans senare filmer.

Ett gäng pirater, den ene grövre än den andre, livnär sig på vrakpundring efter att ha lockat skeppen på grund mot Cornwalls hårda klippor. Piraterna slår först ihjäl besättningen och för sedan stöldgodset till värdhuset Jamaica där de har sin bas. Men det är inte de som behåller skatterna, det finns större intressen högre upp på samhällsstegen. Till detta värdshus kommer, intet on anande, värdshusvärdens unga släkting som blivit föräldralös och bland piraterna finns en infiltratör. Spelet kan börja!

Här bes en "piratbön", citeras Lord Byron och det finns ett medvetande om helveteselden. Dessutom får vi se en hel del kulisser, men äkta vågor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar