25 januari 2022

Johnny Guitar

Betyg: 4 monument

Färgerna, kontrasterna! Den svartklädda lynchmobben och Vienna i sin vita kläning med snaran snart runt halsen. Blusar, kjolar, skjortor - allt har en intensiv färg. Lika intensiv som känslorna vilka leder till mordbrand och död. Samtidigt möts ropen på död av stillsamma motargument, dödandet är i sig problematiskt. Här möter en resonerande röst skriket på enkla lösningar - det skrik vi så väl känner igen idag. 

Vienna äger en saloon på ett stycke mark som just blivit värdefullt då järnvägen ska dras fram där. Emma Small leder kampen mot henne lika mycket av avund som av svartsjuka och inskränkthet. Det är Emma som sätter igång lynchmobben när männen tvekar, det är Emma som talar när männen är tysta och det är Emma som sätter eld på saloonen när männen vill dra sig tillbaka. Och det är kring Vienna allting kretsar både männen och framtiden och hon kan ta rätt på sig själv även om hon just i detta läge kallat på sin gamla älskare som helst inte vill använda sin revolverfärdighet. Det blir också de två kvinnorna som möts i slutduellen!

En revolverman som inte vill skjuta, en läsande, lungsjuk cowboy, ett roulettehjul som spinner, en kopp kaffe och en cigarett samt ett hemligt gömsle bakom vattenfallet. Helt enkelt en Western med kvinnoperspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar