11 november 2021

De två kvinnorna (La ciociara)

Betyg: 4 monument

Vi befinner oss i Andra världskrigets slutskede, Mussolini är satt i fängelse, de tyska trupperna och de fascistiska milismännen är på flykt. De gör vägarna farliga, men det gör också de allierade trupperna som rör sig i bergen sydöst om Rom - det område som kallas Ciociara och är en del av filmens italienska originaltitel. I detta kärva landskap som är känt för sin fattigdom bor människorna i grottliknande hus och överlever genom att äta vilda örter och de brödbitar de kan få tag på.

Härifrån kommer Cesira, en stolt nybliven änka som förestår en liten livsmedelsbutik i Rom. Och hit söker hon sig undan de allierades bombningar. Lyckan av att slippa fattgdomen och landet byts mot en sorts trygghet i familjen och de kända traditionerna. Men hon står inte ut särskilt länge, så när kapitulationen är ett faktum ger hon sig hem igen med sin tolvåriga dotter. 

Om krigets brutalitet, om hur det alltid är civilbefolkningen som drabbas och då främst kvinnor och barn oavsett vilka de krigförande är. Om delandet av bröd, om kärlekens möjlighet och omöjlighet, om våld och förtvivlan och om döden och livet efter döden så som det berättas i Johannesevangeliet om Lasaros och hans systrar (Joh 11). Vackert filmat, vackert spelat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar