18 november 2021

De grymma åren

Betyg: 4 monument

Egentligen en sorts kollektiv skildring av invånarna i en liten by vid den gräns som skiljer det fria Frankrike från det ockuperade. På ena sidan bron har tyskarna total kontroll, på den andra finns friheten för judar, fångar på rymmen och motståndsmän. Men några måste vara kvar och hjälpa de flyende över floden, några som döljer sitt motstånd med fara för livet, särskilt som ett par nitiska Gestapo-officerare kommer till byn i jakt på en brittisk spion, som naturligtvis finns gömd i byn.

Det är grymt när vänner förråder varandra, när du inte vet vem du ska lita på, när hemligheter avslöjas och hämnd utkrävs. Och över allt styr den tyska ockupationsmakten med både silkesvantar och dödligt hot. Just Gestapo-officerarna är ytterst obehagliga som både lismande och grymma. Rädsla, förlorat hopp och frånvaron av nåd genomsyrar filmen som är mycket effektivt filmad just utifrån det.

Här sjungs en strof av Internationalen, men än kraftfullare Marseljäsen som en ren motståndshandling, här ges syndernas förlåtelse utan egentlig bikt samtidigt som det uppmanas till falsk bön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar