23 februari 2012

Daredevil

Betyg: 2 monument

Hämnd är ledmotivet. Hämnd för pappans förnedring och död. Rättvisa ska skipas, hämnden ska få ha sin gång. Men det är inte riktigt så enkelt. I den katolska kyrkans biktbås säger prästen något annat och Matthew, som om nätterna blir den rättfärdiga hämnaren Daredevil, måste fundera över vem som är ond och vem som är god. Den avgörande repliken fäller han i en sliten trappuppgång till en livrädd pojke: "But I´m the good guy" - hur ska pojken kunna begripa det?

Det skulle kunna bli en intressant film om hämnd, skuld, våld och försoning - men det handlar nästan uteslutande om hämnd och våld. Ganska tråkigt och med världshistoriens säkert fånigaste filmslagsmål (när Matthew, som är blind, möter Elektra som är kampsportstränad sedan barnsben på en lekplats i centrala New York). Den katolska miljön till trots blir det inte en berättelse om något annat än just hämnd.

Det märkligaste - och en ganska häftig effekt - är att Matthew kan se i regnet med hjälp av ultraljudvågor som möter regndropparna. Kul idé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar