22 februari 2024

Nebraska

Betyg: 4 monument

Mycket motorvägar genom öde landskap, urtrista småstäder och människor som "utvecklingen" glömt bort. En man med grava minnesproblem och långvarigt alkoholmissbruk tar en reklamannons om att vinna en miljon dollar på alltför stort allvar och ger sig av till fots genom Mellanvästern för att hämta hem "sin vinst". Han stoppas av en vänlig polis, men ger sig av igen nästa dag - då stoppas han av sin son, men trots familjens förmaningar ger han sig av igen. Tills den yngre sonen ger honom en chans och tar med honom i bilen till Nebraska och den förestående miljonvinsten.

Det är nära, enkelt, vardagligt och väldigt fint med den argsinte och förvirrade pappan och den uppgivne sonen i bilen på väg mot Nebraska. De talar inte så mycket, ser mest rakt fram, men en del små incidenter för dem samman på ett vackert vis; pappan blir av med löständerna, sonen beslutar att hälsa på släkt han inte träffat på många år... Genom olika människors möten med pappan så växer vår förståelse för honom och han blir en verklig människa till slut, inte bara en sur gubbe. 

Bäst är scenerna på den lutherska kyrkogården där gravarna berättar om barndomens plåga. Mamman som pekar ut gravarna har inte sina gravar där "bland en satans massa lutheraner", utan på den katolska kyrkogården i samma lilla stad. Just mamman (June Squibb) är fullkomligt underbar, så frispråkig, så bitsk och ändå omtänksam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar