13 januari 2024

En fiende ibland oss

Betyg: 3 monument

En av de ledande IRA-männen i Belfast (Brad Pitt), reser till New York för att köpa vapen till kampen mot den brittiska armén. Han får bo hos en intet ont anande polis av irländsk härkomst (Harrison Ford). På plats finns en stark grupp av sympatisörer även i samhällstoppen, så affären tycks gå i lås. Men någonstans finns en läcka…

Nu handlar filmen inte alls om läckan, utan om katolskt vardagsliv i New York med bordsbön, korstecken, konfirmation, tonårskonflikter och hårda arbetsdagar. Det vanliga livet står i kontrast mot våldet och idealismen. Just scenen med bordsbönen är ett eko från filmens våldsamma inledning. Senare vid biskopens tal till konfirmanderna blir kontrasten så tydlig. Biskopen talar om att följa Kristus, att vara Kristuslik och hela tiden ser vi IRA-mannens ansikte i närbild. Våld, död, skuld, hopp, frihet, förtryck, vänskap - många storord dyker upp mittemellan slagsmålen, skjutningarna, flykterna och misshandeln. 

Saknar det goda skådespeleri som både Brad Pitt (i viss mån) och Harrison Ford kan bjuda på. Värst är att Brad Pitt filmen igenom talar med överdriven irländsk accent. 

Det är intressant att Amerikanska filmer helt oförblommerat försvarar IRA i den nordirländska konflikten. Något liknande stöd åt palestinier vore fullkomligt otänkbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar