07 juli 2023

Zabriskie Point

Betyg: 3 monument

USA under de sista åren på sextiotalet; unga människor som diskuterar vem som har rätt att kalla sig revolutionär samtidigt som de ockuperar universitetsbyggnaderna, andra unga människor vägrar konformiteten, söker sig bort från staden, älskar i öknen och målar märkliga bilder på det som kommer  i deras väg. Mot dem står etablissemanget i form av nollställda poliser och vinstsökande företagsledare. Staden består mest av reklamaffischer och naturen i dess renaste form som öken tycks vara det enda som är äkta. Så kan kritiken av kapitalismen te sig på sextiotalet. Och naturligtvis till tonerna av Pink Floyd som här gör sin enda filmmusik.

Det är långsamt, vackert, poetiskt och ganska händelselöst - som i alla Antonionis filmer - men det som skiljer denna från de andra är att skådespeleriet är så dåligt. Till detta en alltför löst sammanhållen berättelse som inte berättar särskilt mycket. Märkligast är hur lätt det tycks vara att stjäla ett flygplan och att kunna styra det som man vill. 

Intressant är repressionen, polisens våld och svaret som resulterar i att allt exploderar långsamt och flera gånger - sedan kan vi skönja den nya dagen. Som en illustration av revolutionen eller av Uppenbarelsebokens ord: "Se, jag gör allting nytt." (Upp 21:5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar