07 juli 2023

Den röda öknen

Betyg: 4 monument

En fantastisk användning av mediet färgfilm där varje scen är komponerad färgmässigt för att skildra just den scenens stämning. Från verkmästarens blå overall till den röda färgen på väggen i stugan vännerna eldar upp i ett anfall av lössläppthet. Här finns ingen känsla av historia, inget som hänt förut har någon betydelse utan allt är modernt, metalliskt och mekaniskt. Till och med leksakerna!

En film med kusligt aktuellt tema: miljöförstöring, pest och psykisk sjukdom. Kanske är det så att allt det vi upplever, det ruttnande vattnet, de hotande fabrikshallarna, rören, skortstenarna, kajernas stenläggning, ångan som pyser ut ... allt detta är en skildring av Giulianas ångestfyllda inre. Där den enda motvikten är berättelsen om flickan som simmar i havet som hon berättar för sin son - en motsats så central och tydlig.

Liksom i alla andra av Antonionis tidiga sextiotalsfilmer är det kvinnornas film. Männen är bleka och ointressanta, det är kvinnorna som bär filmen och berättelsen, i den mån här finns en berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar