19 december 2022

Apornas planet: Uppgörelsen

Betyg: 4 monument

Det har gått några år sedan förra filmen och aporna har skapat ett fungerande samhälle medan människorna har utplånat sig själva - genom en pandemi (som inte drabbade aporna) och i dess spår kaos och samhällskollaps. När en grupp människor dyker upp ställs allt på ända. Det visar sig att de tilhör en större samhällsbildning i det forna San Fransisco som nu behöver tillgång till en dammanläggning för sitt energibehov - en dammanläggning som ligger inom apornas territorium.

Och plötsligt skiftar fokus från aporna som apor och illa behandlade av människorna till historien om Amerikas ursprungsbefolkning och hur de hela tiden drevs iväg från områden som nybyggarna behövde. Samma historia med löften, svek och våld. Apornas ledare vill undvika krig och hjälper människorna men han blir lurad och till slut detroniserad.

Välgjort, särskilt apornas liv med det samhälle de bygger och deras kommunikation med teckenspråk. Temat; våld, förakt och krig i kontrast till rätten att få leva i fred känns relevant och skildras mer komplext än romantiserat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar