23 maj 2022

Mannen med oxpiskan

Betyg: 5 monument

                                                                                    Den rödmålade byn Lago

Om en mycket utstuderad hämnd. En sheriff blir grymt ihjälslagen av tre män med oxpiskor medan hela byn Lago ser på. Ingen ingriper till sheriffens hjälp. Något år senare kommer en mystisk man till byn och börjar succesivt förnedra bybo efter bybo tills han tvingar alla att måla alla husen blodröda och själva ta itu med sin feghet. Så småningom förstår vi att han har kopplingar till den döde sheriffen, kanske är han hans hämnande ängel, kanske hans bror - kanske någon helt annan. 

I vilket fall är det stundtals absurt, stundtals groteskt, stundtals grymt - men hela tiden oerhört välgjort med ständiga närbilder på svettiga ansikten. I centrum står fegheten med girigheten som sin broder där ett människoliv väger så lätt gentemot framsteg och utveckling. Det blir till en sorts blandning av politik, våld, skräck, western och humanism. Fascinerande på många sätt!

Här finns tydliga kopplingar till Esters bok i Gamla tesatmentet och purimfestens instiftande, samt en väggtavla med citat ur Jesaja 53:3-4. Det är inte utan anledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar