28 maj 2022

Köttets lust/Carnal Knowledge

Betyg: 4 monument

Det börjar i prat - killsnack mellan Jack Nicholsons och Art Garfunkels rollpersoner (Jonathan och Sandy) - medan förtexterna visas. Det är effektivt och ett uttryck för filmens estetik - prat, långsamma scener där inget egentligen händer. Det som händer händer utanför kameran, som i tennismatchen som bara refereras - allt är ord, bara ord. Och sådana betyder inget, eller i alla fall inte det som vi tror. Språkets opålitlighet skulle kunna vara ett tema. Men än mer är det tonåren och den skräckfyllda längtan efter det andra könet. Tyvärr är skådespelarna för gamla för dialogen, men detta är amerikanskt femtiotal, så det kanske är ok. Skräcken för och okunskapen om den andre skapar också förakt, vilket Jonathan visar i sin misogynitet. Denna skräckfyllda längtan följer de båda männen upp i vuxenlivet.

Det är sorgligt, men välspelat, stundtals otäckt och cyniskt, men också ömsint och fumligt. Även om det är Jack Nichlsons film, så spelar Art Garfunkel bättre som den naive och sårbare Sandy. Allt kretsar kring kvinnorna, men de blir bara klippdockor i den egentliga bromancen mellan Jonathan och Sandy.

Jag hittar inga bibelreferenser, men det duschas mycket och talas postivit om kommunismen. Men så är filmen också från tidigt sjuttiotal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar