17 april 2022

Peeping Tom - en smygtittare

Betyg: 4 monument

Mörker, ljus. Ensamhet, gemenskap. Kontroll, frihet. Sexualitet, oskuld. Skräck, lugn. Liv, död. Se där, teman i denna mörka, men ändå färgsprakande film om filmen som glädje och plåga. En ung man med kamera filmar lättsamma kvinnor samtidigt som han mördar dem och de i kameran ser sitt eget dödsögonblick. Det är själva rädslan som triggar honom. Hemma har han ett dolt mökrum med visningsrum och han arbetar naturligtvis på ett större filmbolag som assisterande kameraman - så film finns med hela tiden.

Under sent femtiotal blev psykoanalysen i ropet igen och i bakgrunden spökar den unge mannens barndom där pappan, en berömd vetenskapsman, använde pojken som försökskanin i experiment kring rädsla - med konstant filmande som redskap. Kanske lite för enkelt, men det gör inte så mycket då filmen är mycket välgjord - från de första scenerna vi ser genom den unge mannens kamera till hans försök att bryta med sitt beteende. Slutscenerna är dock det sämsta, från att ha varit nervigt och obehagligt, blir det långsamt och segt i den sista scenen. 

Här förkommer två kors, ett som den unge mannens unga granne bär runt halsen och ett som markerar var ett av hans offer ska stå. Det ena hjälper och skyddar, det gör inte det andra. Bäst är den whiskydrickande, blinda och sanningssägande granndamen - den unga kvinnans mamma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar