02 april 2022

New Frontier

Betyg: 2 monument

Mycket hästar och snabba ritter genom landskapet (men också kontemplativa blickar). Först är det ponnyexpressen, sedan nybyggarna som försvarar sitt land, sedan skurkarna som vill ha bort dem, sedan nybyggarna som måste flytta, sedan nybyggarna igen som rider tillbaka för ett sista slagsmål och så till sist den där religiösa blicken över det jungfruliga landet, samma blick om inledde filmen. 

Egentligen en film om folkligt motstånd. Om den varit fransk hade det handlat om revolution, men då den är amerikansk och från 1939 blir upproret mot staten mer den rättfärdiges kamp för rätten att äga land och att de individuella intressena står emot de kollektiva. Ändå får de ge sig, så staten vinner trots allt.

Det är ganska dåligt spelat, ofta fånigt även om berättelsen i sig är intressant. Förutom arga och lurade nybyggare så får vi vara med om en bön om ödmjukhet - som inte blir verklighet - vi får se bulldozers i aktion och John Wayne på en vit häst. I övrigt människor som rider hit och dit (även kvinnor och barn) samt illa regisserade slagsmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar