04 november 2020

Naked Lunch

 Betyg: 3 monument

Egentligen handlar allt om skrivandet. Om skrivandets lycka och vånda, om dess plåga och galenskap - men också om dess förmåga att skapa det otroliga och förleda, men kanske mest om skrivandets fara. Redan i filmens början säger Bill Lee (William Burroughs) till sina författarkumpaner Hank (Jack Kerouac) och Martin (Allen Ginsberg) - Jag slutade skriva när jag var tio år, det vara alldeles för farligt! 

I hallucinationernas och narkotikans värld, i den skamfyllda sexualitetens värld, i beroendets värld är skrivandet extra farligt. Bill erfar det när hans skrivmaskin blir en levande skalbagge och han dras in i en hårdkokt spionhistoria helt utan gränser. Förutom levande skrivmaskiner handlar det bl a om monstersex, meterlånga skalbaggar och storbolags-kapitalism. Stundtals fascinerande, stundtals frånstötande och stundtals mindre lyckat. Bäst är skådespeleriet och de fantastiska färgerna, särskilt de gröna väggar, fönster och dörrar som dyker upp överallt.

Insektsätandet skulle kunna vara bibliskt med tanke på Johannes döparens diet (Mark 1:6), men här handlar det om kackerlackor och tusenfotingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar