18 juni 2020

Da 5 Bloods

Betyg: 4 monument

Vietnamkriget skildrat ur de afroamerikanska infanteristernas perspektiv, men nästan femtio år senare. Fyra gamla stridskamrater kommer tillbaka till Vietnam för att söka efter och ta hem den femte kamratens kvarlevor - o c h för att de vet att där han stupade ligger också en guldskatt begraven. Se där ett rikigt äventyr! Den stupade kamraten var deras befäl och deras politiska ledare som ständigt påminde dem om de svartas rättigheter, fredens nödvändighet och den politiska kampens möjligheter. Alla har de genom livet förhållit sig på olika sätt till den dyrkade, döde kamratens budskap. Den politiska analysen förflyktigas dock när de hittar guldet, liksom sammanhållningen och kamratskapet. Våld, ond bråd död och nya strider skiljer dem från varandra. Ändå lever något av budskapet vidare i slutscenerna.

Det är spännande, välspelat och snyggt kryddat med dokumentära inslag ur USAs historia. Bäst är scenerna från vietnamkriget som dyker upp i deras minnen - allt spelas upp som det hände, men de är gamla män i minnena. Det är vackert gjort. Stundtals roligt, ibland lite väl stereotypt, men då med glimten i ögat, som på dansgolvet i Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon).

Mycket bön, en vådlig hänvisning till 2 Mos 3:5 "du står på helig mark" och den kraftfullaste läsning (mest ett vrål faktiskt) av Psaltarens 23:e psalm jag någonsin hört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar