03 april 2020

Penda's Fen

Betyg: 4 monument
                                                           Kung Penda
En udda film om kampen mellan hedendom och kristendom i engelskt 1970-tal. Eller kanske än mer ett försök att upprätta hednatiden. Det går så där bra. Problemet är att vi nu i efterhand vet att varken kristendom eller hedendomen är det som engagerar majoriteten av engelsmännen. På så vis blir det en aning konstruerat, men sjuttiotalet var en annan tid med ett nyvaknat intresse för den äldsta brittiska historien.

Annars en "coming of age" berättelse om den bigotta, starkt konservativt kristne pojken som tycks besatt av renhet, men i slutet av filmen inser att han är en blandning av allt, av olika folkslag, av olika tro, av olika kön. Hans homosexualitet är ett centralt tema, fint skildrat som ett uppvaknande - som vi anar förr än han själv gör det. Realistiskt skildrat med en del drömska inslag, men grunden är en relistiskt berättad historia trots att Penda (606 - 655), den sista ickekristna kungen i England, dyker upp i slutscenen.

Här behandlas manikeismen/gnosticismen, änglar, "undersökande teologi", demoner, Guds röst, Jesus och Marx samt en hel del andra teologiska frågor. Allt till ett mäktigt soundtrack av Edward Elgars musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar