17 januari 2013

Moneyball

Betyg: 3 monument

Fascinerande att se en hel film om baseball utan att förstå något av vad spelet går ut på. Men det är inte spelet som är det viktiga utan lagbygget. Oaklands baseballag tappar spelare och pengar. I ett desperat försök att ta sig upp ur en förnedrande sista placering prövas helt nya grepp. De gamla talangscouterna byts ut mot datorsimuleringar och märkliga sannolikhetsberäkningar, de eventuella kvarvarande stjärnorna i laget säljs och in kommer billigare och mer mediokra spelare. De gamla supportratrna protesterar, segrarna uteblir, katastrofen är nära. Då vänder det....

Det hade kunnat bli oerhört bra, vardagligt, dokumentärt och intressant om ledarskap och ett stycke idrottshistoria - men det blir för mycket melodram, för mycket av annat som inte har med saken att göra. Där är en film som Damned United betydligt bättre.

Undantaget är Jonah Hill som Peter Brand, den överviktige Harvardstudenten som skapat dataprogrammen som i sin tur skapar det vinnande laget. Sällan ser man en person som är så fel på rätt plats. Lysande skådespeleri, nervöst och självsäkert på samma gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar