02 december 2012

John Carter

Betyg: 3 monument
Från det amerikanska inbördeskrigets slutskede kastas kapten John Carter tvärs genom rymden till planeten Mars och blir en omisskänlig del av amerikansk subkultur. Här finner vi ljusseglatser, marsprinsessor, sexbenta riddjur, fyrarmade Tharker, gigantiska vitapor och någon sorts halvgudomliga varelser som kan skifta skepnad. Halvspännande och ganska snyggt gjort trots de träaktiga karaktärerna.

John Carter är en ofrivillig krigare, en ensamvarg som blir kollektivets räddning - enslingen som överger jorden för kärleken, för att på så sätt besegra den död han där bevittnat. Här möter gudarnas utvecklingspessimism en framtidstro byggd på fred och kärlek - egentligen ett helt ok budskap om det inte kändes så könsstereotypt. Teologiskt visar det sig att föraktet för svaghet leder till tyrannens fall (Ord 29:7).

Det är en klassisk matinéfilm och det förvånar inte att författaren till de ursprungliga böckerna om John Carter (första boken kom redan 1917!) är skrivna av Edga Rice Burroughs, mannen som skapade Tarzan.

Intressant är att disneyslottet i filmens inledningssekvens är färgat rött som planeten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar