09 januari 2012

Unga kvinnor

Betyg: 4 monument

Det är något särskilt med New England, som om träden är större där, eller bara växer snyggare eller att husen är lite mysigare (nu gäller detta 1860-talet!). Hur som helst så blir jag genast förtjust i både människor och landskap. De fyra systrarna leker, spelar teater och klär ut sig just i gränslandet mellan barn och vuxen. Deras lekar är inte bara oskuldsfulla infall, utan också en förberedelse för det som sedan kommer: uppbrott, kärleksrelationer, död, splittring och återförening.

Kanske är det manuset, kanske historien eller skådespeleriet - det blir i alla fall en stor berättelse berättad med ganska små medel. En berättelse om att växa upp, men också om friheten och dess begränsningar - både i amerikanskt 1860-tal och i våra dagar.

5 kommentarer:

  1. Vilken fin bild du har hittat. Och så många etiketter.

    SvaraRadera
  2. Bilden är från trakten kring Concord, där flickorna växte upp och där författarinnan, Louisa May Alcott, bodde som barn. Hennes far en av transcendentalisterna - besläktade med de utopiska socialisterna i Frankrike - karaktäriseras av Anders Ehnmark i hans essäsamling Frihetens rike: om det roliga, "Amos Bronson Alcott, som ansåg att människan egentligen vet allt från början men fördummas av felaktig undervisning". Det är kanske inte så svårt att förstå att frihet är en central fråga i romanen och filmen.

    SvaraRadera
  3. Intressant. Men det där om att undervisning fördummar tror vi väl inte på !?

    SvaraRadera
  4. Jag är väldigt svag för flickboksklassiker, men nu var det länge sedan jag läste om L M Alcotts böcker. Visst startade Jo och hennes man en idealskola så småningom?

    För mycket konformitet och iordnande i det rådande kan väl räknas till det som fördummar :)?

    SvaraRadera
  5. Jo, de startar en skola, men vi får bara veta att de planerar det, hur pass progressiv den sedan blir det framgår inte i filmen.

    Undervisning i sig är inte fördummande, men kan ju vara det. Alcotts tes handlar i mina ögon mer om människosyn än om kunskapssyn. Hans tilltro till människans egna inbyggda förmågor tilltalar mig.

    SvaraRadera