04 mars 2011

Yves Saint Laurent - Den stora kärleken

Betyg: 4 monument

I dokumentärfilmen om Yves Saint Laurent (1936-2008) står inte modeskaparen i centrum utan kärleken och konsten. I filmen berättar Pierre Bergé (f 1930), Yves Saint Laurents partner i både kärlek och affärer, om deras liv tillsammans. En gammal man, oklanderligt klädd, filmad en face, berättar om sitt liv tillsammans med en av världens främsta modeskapare utan sentimentalitet men inte utan känslor. Yves Saint Laurent skapade inte bara kläder i rasande tempo, han missbrukade även alkohol och narkotika i ett lika rasande tempo. Och han var säkerligen inte lätt att leva med. Ändå går kärleken inte att ta miste på och ett av filmhistoriens allra vackraste tal är det som Pierre håller på Yves begravning och som är en del av filmens inledning.

Men även en bra dokumentärfilm kräver en handling, förutom själva livet som ska dokumenteras. Här är det parets spektakulära konstsamling som Pierre beslutar sig för att sälja efter Yves död. Konsten finns i den magnifika parisvåningen men också i de båda slottsliknande villorna i Marrakesh och Normandie. Till den rafflande och sanna historien hör upplysningen att Christies-auktionen i februari 2009 inbringade ungefär 374 miljoner euro, och att pengarna skänktes till kampen mot AIDS.

(På The Mets:s hemsida kan man se en av Yves Saint Laurents mest fantastiska kreationer - en Mondrian-klänning.

1 kommentar:

  1. Det är verkligen en oerhört snygg klänning! Det mesta annat som görs med "Mondrian"-mönster blir inte särskilt bra. Men här är skärningen och linjerna perfekta i kombination med färgerna och linjerna. Så vackert!

    SvaraRadera